Parijs, Berlijn, Londen, of . . . . . de Europese wildernis in!


Exclusieve biologie schoolreis bij Claire en Rob op Tigouleix, in natuurlijk Frankrijk

Leerlingen die warm lopen van Freek Vonk, die graag zelf al die avonturen willen beleven en echte wilde dieren van dichtbij willen zien...die kunnen terecht op de enige schoolreislocatie waar je 's nachts uit je slaap wordt gehouden door de boomkikker of Europese wilde kat. Biologie is nog nooit zo spannend geweest! Natuurcentrum Tigouleix neemt de interesse van leerlingen en docenten in wilde natuur serieus en biedt een schoolreisprogramma aan waarbij interesse verwordt tot fascinatie voor natuurlijke ecosystemen en de wilde planten en dieren. Om dat te bereiken gaan we met een kleine groep enthousiaste leerlingen naar het natuurcentrum Tigouleix in het verwilderde en leeggelopen departement Creuse in midden-Frankrijk. Centraal staan natuurbeleving en gezellig samen zijn.

Wat gaan we doen?

Slangen en hagedissen spotten op verlaten spoorlijnen, op zoek naar de wilde kat in de ongerepte mysterieuze hoogveenmoerassen van de Creuse. Een nachtelijke excursie op zoek naar vuursalamanders en vleermuizen in het Hellebos, gezellig samen rond een kampvuur, en voor de "Neanderthalers" een keer buiten overnachten in een zelfgemaakte slaapplek. Als heuse jagers-verzamelaars maken leerlingen keuzes om bijvoorbeeld een keer te gaan vissen, kippen en rivierkreeften vangen, en te bereiden, planten en bessen zoeken voor een buitenmaaltijd en deze bereiden op een kampvuur net zoals ons brood, pizza en de pannenkoeken. Ze kunnen ook een veldonderzoek doen, bijvoorbeeld voor profiel- of sectorwerkstuk.


Wie gaat er mee met deze exclusieve schoolreis?


Maximaal 16 leerlingen uit het VMBO, HAVO of VWO, door hun geliefde biologiedocent enthousiast gemaakt en niet te bang uitgevallen. Leerlingen die deze reis willen maken als alternatief op het gangbare schoolreisaanbod, alsmede de biologiedocenten die wilde natuur prefereren boven de grote stad.


Hoe, waar en wanneer?

Met twee personenbusjes gaan we naar natuurcentrum Tigouleix, daar verblijven we in een authentieke en sfeervol ingerichte boerderij, slaapruimten in de boerderij, blokhut of tenten. Onze schoolreizen vinden plaats in de maanden mei, juni, september en oktober, en verblijven maximaal 6 nachten.


Wat bieden Claire en Rob?

We weten dat docenten het erg druk hebben, en daarom nemen we graag wat lasten over.

-We stellen een programma op, waarvan we weten dat "het werkt" op basis van onze ervaringen met eerdere schoolreizen en studentenbegeleiding. Inmiddels is natuurcentrum Tigouleix in de afgelopen vijf jaar al door ruim 200 leerlingen en studenten bezocht.

-We sturen u een programmaboekje wat kant en klaar is (uiteraard kunt u eigen wensen hierin op laten nemen).

-We sturen een PowerPointpresentatie die door docenten gebruikt kan worden om leerlingen, ouders of directie te informeren.

-We kunnen, indien gewenst, bemiddelen bij het regelen van transfer voor de heen- en terugreis naar Frankrijk.

-We zorgen - al dan niet samen - voor culinaire hoogstandjes met een ecologische kwaliteit.

-We hebben suggesties hoe ouders op de informatieve en leuke manier op de hoogte te houden.

-We zorgen voor een gedegen evaluatie middels een tevredenheid enquête.


Kosten

Voor de leerlingen hanteren wij een prijs van 55 euro per leerling per nacht.
Deze kosten zijn voor verblijf, 3 maaltijden per dag, begeleidingen van activiteiten...in feite alle kosten ter plaatse.
Bij 16 deelnemende leerlingen is daarmee ook het verblijf van docenten (maximaal twee) inbegrepen.
Vervoer vanuit Nederland naar Tigouleix (Midden-Frankrijk) is daarbij niet meegenomen. Op grond van eerdere schoolreizen hebben wij de ervaring dat de kosten voor het huren van personenbusjes (9 pers/busje) op ongeveer 850 euro uitkomen.
Dit is per leerling voordeliger dan bus- of vliegreizen naar de Europese hoofdsteden..