In ons hedendaagse moderne leven zijn we meer verbonden met ons cultuurlijke deel.

Omringd door beton, zittend achter de diverse beeldschermen is er nog maar weinig over van deze verbinding met dit natuurlijke erfgoed. We zijn afgescheiden van de natuur, vervreemd zeggen we, en dat geldt niet alleen voor de kinderen die niet meer weten waar de melk vandaan komt. We hebben het allemaal in meer of mindere mate. De snelle schermcultuur levert ons indrukwekkende mogelijkheden op maar we betalen er ook een hoge tol voor.

Ploegend door de enorme hoeveelheden informatie- vermaak- en koopsites om toch maar niet het laatste nieuwe te missen, raken we vermoeid, gestrest en slapen we slecht; Ons brein raakt overbelast. De cijfers spreken boekdelen. Daarnaast gelukkig, bewijst de wetenschap met enorme hoeveelheden onderzoek (veelal Aziatisch) en de beelden van MRIscans, wat we altijd al intuïtief hebben geweten: Onderdompeling in de natuur is goed voor ons brein, maakt ons gezonder, gelukkiger en slimmer. Slimmer?

Ja, ja ook slimmer;

David Strayer bijvoorbeeld, een cognitive psycholoog aan de Universiteit van Utah zegt daarover: "Our brains, aren't tireless three-pound machines; they're easily fatigued. When we slow down, stop the busywork, and take in beautiful natural surroundings, not only do we feel restored, but our mental performance improves too".

Strayer deed onderzoek met een groep deelnemers die outdoor activiteiten deed. Na drie dagen presteerde deze groep 50% beter op een taak die ze moesten oplossen als een controle groep . Hij noemt dit het 3 dagen effect.

Op Centre Tigouleix werken we ook aan het herstel van onze intieme oorspronkelijke band met de natuur. Dit doen we door middel van lezingen geven en oefeningen doen uit het "Reconnect to Nature" programma van Dr Mike Cohen. Dit zijn onderdelen binnen ons stage- en veldwerkweek aanbod en worden daarnaast aangeboden tijdens workshops in Nederland en Frankrijk.Wie graag meer hierover wil weten, kan contact opnemen via; info@tigouleix.nl